
65 milyon TL’lik dev yatırımda ilk test yapıldı
Başkan Özcan: “Türkiye’nin örnek tesisi olacak”
65 milyon TL yatırım bedelli Bolu Belediyesi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde ilk test bugün yapıldı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, dev projeye ilişkin, “Mayıs ayının ortalarında görkemli bir açılış yapmayı planlıyoruz. Buraya Türkiye’nin birçok ilinden kişiler gelip inceleme yapacak. Biz de bu tesisi gurur ile temsil edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bolu’muza ve Türkiye’mize hayırlı olsun” dedi.
Bolu Belediyesi tarihinin en büyük projesi olan 65 milyon TL yatırım bedelli Karacaağaç Mevkii’ndeki İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde artık geri sayıma geçildi. Yüzde 98’i tamamlanan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından bugün ilk kez tesise su alma işlemi test edildi.
“51 il arasında İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni ilk kez Bolu Belediyesi kurmuş olacak”
Yaklaşık 65 milyon TL’ye mal olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin belediye tarihinin en pahalı projesi olduğunu kaydeden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, burada yaptığı açıklamada, “Bolu Belediyesi tarihinin en pahalı projesi bugün hayata geçiyor. Burası bir su arıtma tesisi olarak anılmayacak. İleri Biyolojik olarak anılacak. Eskiden burada olan kimyasal arıtmaydı. Sağlıklı değildi. Tesis yüzde 98 oranında tamamlandı. Bugün de test olarak su alımını gerçekleştirdik. İnşallah bu tesisten olumsuz bir sonuç beklemiyoruz. Nisan ayının ortasından itibaren tamamen arıtılmış bir şekilde bu suyu Büyüksu’ya vermeye başlayacağız. Eski üniteyi tamamen devre dışı bırakacağız. Burası Türkiye’nin örnek tesisi olacak. Büyükşehirleri saymazsak 51 il var. Büyükşehirlerin bir kaçından bu tesislerden var ama 51 il arasından İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni ilk kez Bolu Belediyesi kurmuş olacak” diye konuştu. Eski yönetim tarafından yapılan ihaleye değinen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Ben göreve geldiğim zaman bir ihale yapılmıştı. Müteahhit hiçbir şey yapmadan tavsiyeye gitmişti. Biz orada proje değişmesi yaptık. ‘Madem yapıyoruz, doğanın başkenti olan Bolu’da İleri Biyolojik Su Arıtma Tesisi yapalım’ dedik” dedi.
“Mayıs ayının ortalarında açılış yapmayı planlıyoruz”
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin planlanandan daha kısa sürede tamamlanacağını açıklayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Aslında işin teslim süresi daha uzundu. Temmuz sonu gibi teslim edilecekti ama biz onu birkaç ay daha öne çektik. İnşallah peyzaj düzelmeleri yapılacak. Ufak tefek eksiklikler de ortadan kaldırıldığı zaman pandemi kurallarına uyarak mayıs ayının ortalarında görkemli bir açılış yapmayı planlıyoruz. Mayıs ayı ortasında geldiğimiz zaman buraya burasının park içerisinde kalmış bir tesis olduğunu göreceksiniz. Her taraf yemyeşil olmuş olacak. Buraya Türkiye’nin birçok ilinden kişiler gelip inceleme yapacak. Biz de bu tesisi gurur ile temsil edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Testlerden de olumsuz bir sonuç çıkmaz inşallah. Bolu’muza ve Türkiye’mize hayırlı olsun” diye konuştu.
“Koku olmayacağının sözünü veriyorum”
Başkan Özcan, modern tesisin devreye girmesiyle birlikte koku sorununun ortadan kalkacağını da müjdeleyerek, “Burada şuanda yoğun bir koku var. Bu koku da biyolojik arıtma ile kesilecek. Bu kokuya sebep olan bir giriş ünitesi. Burası kapalı olduğu için bu kokuyu orada emecek. Yan tarafta da bir koku ünitesi var. Test aşaması olduğu için koku var. Çamur ünitesinin de eskiden üstü açıktı. Orası da yoğun koku yapıyor. Orasının da üstü kapanacak ve bir koku kalmayacak. Koku olmayacağının da sözünü veriyorum” ifadelerini kullandı.
“Çevre dostu olacak”
Bolu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Adnan Demirel de Başkan Özcan’ın ardından yaptığı bilgilendirmede, “Birçok Avrupa ülkesi artık İleri Biyolojik Arıtma Tesisi kullanıyor. Bizim eski tesisimizde fosfor giderimi yoktu ve çevreye çok zarar veriyordu. Büyüksu’da balıklar yaşayamıyordu. Fosfor giderimi olunca tamamen çevre dostu olacak” diye konuştu.