Yöreden Sofraya - Patatesli Köy Ekmeği
Haşlanmış patates ile yapılan hamur köy fırınlarında pişirilmektedir. Patatesli köy ekmeği uzun süre dayanmakta olup, Bolu’da önemli ölçüde tüketilmektedir.
Malzemeler
-Patates
-Un
-Ekşi Maya
-Bir Miktar Tuz
-Bir Miktar Su
Patatesler haşlanır, ezilip püre haline getirilir. Püre haline gelmiş patates ekşi maya ile mayalanır. Hamurun üzeri kapatılarak 1 saat mayalanması için beklenir. Köy fırını yakılarak 1 saat ısıtılır.
Hamurdan parçalar alınarak istenilen büyüklükte bezeler yapılarak bekletilmeden fırına sürülür.
Bezenin büyüklüğüne göre hamur 1 ila 1.5 saat pişirilir. Pişirilen ekmek oda sıcaklığında 20- 25 gün tüketilebilir. (Derin dondurucularda 3-4 ay bekletilebilir ve istenildiği zaman çıkartılıp tüketilebilir.)