Yöreden Sofraya - Kızılcık Tarhanası
Halk arasında doktor çorbası olarak adlandırılan, doğal antibiyotik olarak bilinen kızılcık tarhanası özellikle kış aylarında soğuk algınlığının en büyük tedavi yöntemidir.
2018 yılında coğrafi işareti ürün olarak tescillenen Bolu Kızılcık Tarhanası, 1-3 mm partikül boyutuna sahip, pembe-kırmızı rengi olan toz haldeki pişmemiş yöresel bir üründür. Geleneksel tarhanadan farkı yapım aşamasında yoğurt kullanılmamasıdır. Kızılcık meyvesi püresi, buğday unu ve tuz ile üretilen Bolu Kızılcık Tarhanası sadece çorba şeklinde tüketilir.
Bolu Kızılcık Tarhanası yapımında kullanılan can alıcı kırmızı rengi ile kızılcık Bolu Dağları’nın eşsiz meyvelerinden biridir. Kızılcık bol miktarda C Vitamini içerir, organik asitler, mineraller (magnezyum, potasyum, sodyum, kalsiyum) ve proteinler bakımından zengindir. Kızılcık meyvesinin ayırt edici özelliği ürünün kurutulduktan sonra da koyu pembe-kırmızı renge sahip olmasıdır. Asitlik oranı geleneksel yöntem ile yoğurt kullanılarak üretilen tarhanalara göre yüksektir. Meyvenin çekirdeğe oranı oldukça fazladır. Dolayısıyla kolaylıkla meyve püresine işlenebilirdir. Kullanılan buğday unu ülkemizde yetiştirilen yerli, sert, kırmızı ekmeklik buğdayların unudur. Kullanılan tuz ise yemeklik, rafine, iyotlu tuzdur.
Bolu Kızılcık Tarhanası üretim aşamalarının tamamı Bolu İli coğrafi sınırları içerisinde yapılmaktadır. Üretimde kullanılan başlıca hammadde koyu pembe-kırmızı renge sahip kızılcık meyvesi iklim özelliklerinin etkili olduğu Bolu Dağlarından toplanarak Bolu’daki işletmelerde geleneksel ustalarca işlenir. Üretimin diğer başlıca hammaddesi ekmeklik buğday unu, öncelikle Bolu’da yetiştirilen ekmeklik buğday olmasına özen gösterilerek, bulunmadığı zamanlarda ülkemizin diğer bölgelerinde yetiştirilen ekmeklik buğdaylardan öğütülen unlar da kullanılabilmektedir. Ekmeklik buğday ununun kesinlikle katkısız, antimikrobiyel madde içermemesi dikkat edilmesi gereken en önemli husustur. Kızılcık Tarhanası, kendine özgü ekşimsi, meyve aromalı lezzetini, ön kurutma ve son kurutma aşamalarının özellikle Bolu ikliminde yapılması ile kazandığı tespit edilmiştir. Ayrıca, karışımda kullanılan hammaddelerin yoğurulması sırasında hamur kıvamının ayarlanması da Bolu’da gelenekten yetişmiş ustaların kabiliyetleri sayesinde yapılabilmektedir.