Yöreden Sofraya - Kaldırık
Kaldirik otu ülkemizde yabani alanlarda yetişen yeşil yapraklı bir sebzedir. Ayrıca kaldirik ıspıt otu, Hodan otu, neşe otu, sığır dili otu, hejavo, gelezan, çoban çedenesi, ballık, öküz dili, turşu otu, hodan, mavi çiçek, gelezan, goriz, zılbıt, mancar otu, ıspıt, tokluk başı, zulbut, tamara, galdirik, borago isimleri ile de bilinir. Genellikle Mart aylarında tüketilen bir sebzedir. Ayrıca kaldirik otu eczanelerde hodan kapsülü olarak da satılmaktadır.
- İdrar söktürücü özelliği vardır. Böylece ödem atıcı etki sağlar.
- Balgam söktürücü özellilliği vardı, öksürüğe iyi gelir.
- Uyku verir.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Böbrek üstü bezlerini uyararak cesaret verici etki yaratmaktadır.
- Olumsuz düşünceyi, siniri, gerginliği ve depresyonu azaltmaktadır.
- Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar, ter atıcıdır.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Vücuttaki iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığına olumlu etki sağlar.
- İçeriğindeki potasyum sayesinde kalp ve damar sağlığını korur.
- Yine içindeki potasyum sayesinde tansiyonu dengeler.
- Kadınlarda regl ağrılarına iyi gelir.
- Tohumundan elde edilen yağ sayesinde sivilce lekeleri, çatlaklar, yaralar gibi cilt problemlerinin giderilmesinde fayda sağlar.
Kaldirik otu taze olarak Nisan-Ekim ayları arasında pazarlarda bulunabileceği gibi kurutulmuş şekilde veya tohumundan elde edilen yağı her mevsim aktarlarda bulunabilir. Kaldirik otunu kavurma yaparak, mevsimin diğer otlarıyla beraber yumurta ile beraber omlet olarak tüketebilir ya da salatalara ekleyebilirsiniz.