İlçelerde Neler Var? - Saray Helvası

 

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Helva kültürünün bir versiyonu da Saray Helvasıdır. Anadolu mutfak kültüründe farklı tat ve şekillerde karşımıza çıkan helvayı, Mudurnu ilçemizde de Saray Helvası olarak görürüz. ‘’Depme’’ helva olarak da bilinen Saray Helvası, ilçe ekonomisine katkıda bulunmasının yanı sıra, Mudurnu’da üretilerek ülke çapında dağıtımı yapılmaktadır.

Yapılışı: Un tereyağıyla kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Un ve şeker iyice karıştırılarak yedirilmelidir. Tepsiye tepilen tatlı baklava gibi kesilerek servis yapılır. Sade, fıstıklı, çikolatalı ve beyaz çikolatalı çeşitleri bulunmaktadır.