Yöreden Sofraya - Bolu Dağ Fındığı
Bolu merkeze bağlı köylerde ve Seben ilçesindeki bir kaç köyde nadir yetişen, Latince adı “Corylus colurna” olan Avrupa’da “Türk Fındığı” diye bilinen fındık çeşididir. 1650 m. rakıma kadar olan arazilerde yetişebilir, kuraklığa ve soğuk iklime dayanabilir ve bu özellikleri ile Karadeniz sahili boyunca yetişen ılık iklim fındıklarından ayrılır. Dağ Fındığı, normal fındığa göre daha fazla vitamin ve anti toksin içerir. Dağ fındığında yüzde 5-6 oranında C vitamini bulunur. Bol miktarda B1, B2, A ve E vitaminlerini içerdiği, kanda zararlı kolesterolün birikmesini önlediği ve yüksek kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir.
Ayrıca, Çorum-Oğuzlar, Bolu Seben, Ankara-Nallıhan gibi stebe geçiş yetişme ortamlarında da doğal örnekleri bulunur. Meyvesi ekonomik gelir kaynağıdır ve cevize göre kurak ekolojik koşullara dayanıklıdır. Hava kirliliği, özellikle egzoz gazlarına, dayanıklı oluşu ve ayrıca güzel görünüşlü bir süs ağacı oluşu nedeniyle yurt dışında çevre düzenleme çalışmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletlerinde kendi doğal türleri olan Yalancı akasyadan çok daha önemli ve değerli bir tür olarak yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır.
Türkiye’de yayılışının önemli bir kısmını Bolu ormanlarında ve köylerinde, sahipli arazilerde yapılır. Dağ fındığı egzotik tür (ithal tür) olarak ABD’de cadde ağacıonayını almıştır.