Site İçi Arama
Kent Bilgi Sistemi

İnteraktif

İlan

 

 

 

İstatistikler
Toplam: 2589213
Aktif: 51
Bugün: 4637
Dün: 5644

Bolu Mutafağı - Yöresel Mutfak

Bolu Mutfağı

 

Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir.

Bu nedenle Mengen'de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır. Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.

Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.

Başlıca Yöresel Yemeklerimiz

Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı, Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık Şurubu, Saray Helvası.

Bolu Mutfağına Özgü Yemeklerden Bazıları

Yayla Çorbası : Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir. Bir kapta 1 bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya yedirilir. Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorbanın üzerine kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.

Yoğurtlu Bakla Çorbası : Bir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir. Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir. İçine un, yoğurt, 1 yumurta ve tuz karıştırılır. İyice piştikten sonra üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır.

Kabaklı Gözleme : Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir. Üst üste konulan gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir. Kesilerek kaymakla birlikte servis yapılır.

Paşa Pilavı : Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır. İçine 1-2 adet haşlanmış yumurta ve soğan doğranır. Maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır.

Coş Hoşafı : Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir. Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır.

Höşmerim : Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır. Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır.

Saray Helvası : Un yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır.

Fotoğraf Galerisi

İğne Oyası
5 fotoğraf

Çeşmeler
5 fotoğraf

Bolu Adası
2 fotoğraf

Bolu Kent Müzesi
17 fotoğraf

Deprem Müzesi
8 fotoğraf

Bamer
2 fotoğraf

Bolu Müzesi
16 fotoğraf

Umut Evi
3 fotoğraf
Haber ve Duyurular
Başkan’dan beş hastaya geçmiş olsun ziyareti
Tarih: 25/05/2017
Başkan’dan beş hastaya geçmiş olsun ziyareti Bolu Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz, h... Devamını oku...
Başkan Yılmaz, Karacasu Ortaokulu’nun ‘Bilim Fuarı’ açılışına katıldı
Tarih: 25/05/2017
Başkan Yılmaz, Karacasu Ortaokulu’nun ‘Bilim Fuarı’ açılışına katıldı B... Devamını oku...
25.05.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 25/05/2017
ABDULLAH BERBEROĞLU Paşaköy mahallesi halkından, (merhum) Hüseyin ve Fatma BERBEROĞLU'n... Devamını oku...
'Kırmızı Başlıklı Kız' Oyunu Bolu’da sahnelendi
Tarih: 24/05/2017
Bolu Belediyesi’nin destekleriyle Eti Çocuk Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Kı... Devamını oku...
Başkan Yılmaz’dan Rektör Vekili Mollaibrahimoğlu’na tebrik ziyareti
Tarih: 24/05/2017
Başkan Yılmaz’dan Rektör Vekili Mollaibrahimoğlu’na tebrik ziyareti Belediye Baş... Devamını oku...
24.05.2017 SU ANALİZ RAPORU
Tarih: 24/05/2017
ARITILMIŞ SU Tarih 24.05.2017 Saat     09:00 13:00 16:00   &n... Devamını oku...
Park isteğini Belediye Başkanı'na mektup yazarak iletti
Tarih: 24/05/2017
Park isteğini Belediye Başkanı'na mektup yazarak iletti Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, ka... Devamını oku...
Bolu Belediyesi’nden bir yeni kitap daha
Tarih: 24/05/2017
Bolu Belediyesi’nden bir yeni kitap daha Bolu Belediyesi, kültürel yayınlarına bi... Devamını oku...
24.05.2017 VEFAT İLANI
Tarih: 24/05/2017
İSMAİL SERT Karaköy mahallesi halkından Sanayi Esnafından, Başak Ticaret'in sahibi, Sevim SE... Devamını oku...
Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nden dev piknik
Tarih: 23/05/2017
Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nden dev piknik Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Bolu Beledi... Devamını oku...

   Tüm haberler